Videoeksempler – næsten klar med de første øvelser til eksamen.

Hele sidste uge regnede det.. eller sådan har det i hvert fald føltes. Normalt elsker jeg at lytte til regnen falde på skråvinduerne, men lige for tiden betyder regn begrænsninger for træning med Ciara.

En smule støvregn forhindrer mig dog ikke i at køre ud og tage et par øvelser. Så ville vi aldrig få trænet. Heldigvis har det ikke blæst så meget. Blæst er det værste.. hverken Ciara eller jeg gider det!

Forrige gang tog jeg manden med til at optage alle de øvelser, vi har arbejdet på det sidste stykke tid. Nogle af dem er nogenlunde på plads og andre kræver lidt finpudsning hist og her. Jeg er også begyndt på de øvelser, som vi ikke har arbejdet med overhovedet (habituering- dvs. gang over bro & plastikposer, lineføring samt vige for pres på hovedet – op, ned, til siderne.).

Videooptagelserne var en øvelse – dels i at blive optaget og dels som analyse af, hvordan det ser ud. I dette indlæg viser jeg to øvelser, som er eksempler på noget, der fungerer ok og noget der stadig kræver arbejde.

I selve træningssituationen er der 100% koncentration om hesten og øvelserne og lidt mindre opmærksomhed på mig selv. Videoerne sladrer om, hvordan jeg fysisk og psykisk påvirker hesten. Når jeg vælger et signal, tænker jeg over, hvordan det skal se ud – hvordan skal min kropsholdning være?, Hvilken bevægelse eller lyd skal jeg lave? I hvilken kontekst skal signalet bruges – vil det f.eks. være smart at have hænderne fri og derfor bruge et lydsignal frem for et håndsignal? Hvordan sørger jeg for at signalet bliver så entydigt som muligt? osv.

Videoerne fortæller tydeligt, om det nu også ser ud, som jeg tror det gør og om jeg kommer til at gøre noget uhensigtsmæssigt uden at tænke over det.

“bak”, “kom” og Ground Tying – næsten på plads..

Den første video er øvelserne “bak”, “kom” og ground tying. Det er de øvelser, der er mest på plads lige nu. Men der er stadig plads til forbedringer! I disse øvelser besluttede jeg at bruge håndsignaler. Alligevel kommer jeg ofte til at blande fysiske og verbale signaler. Dvs. jeg kommer til at sige “kom” i kom-øvelsen, selvom jeg burde holde min mund og lade mit håndsignal “tale”. Det er ikke med vilje, at jeg siger “kom”. Jeg øver mig på at holde mund, men nogle gange slipper det bare ud. Det skal dog siges, at jeg er blevet meget bedre til kropssignaler. Jeg taler meget mindre nu, end jeg gjorde til at begynde med og mine kropssignaler er mere tydelige. Primært fordi jeg er mindre usikker.

https://www.youtube.com/watch?v=9NFvLy9Fws4

I Ground Tying øvelsen i videoen har jeg til at begynde med ikke Ciaras fulde opmærksomhed. Hun har mere travlt med at spise græs. Det sker af og til og det opfatter jeg ikke som et problem. Det var 2. gang vi trænede på græsfolden, fordi ridebanen var for smattet og jeg er faktisk ret imponeret over, at hun for det meste opfatter træningen som mere motiverende end græsset. Jeg kan fange hendes opmærksomhed og holde den fast. Det havde overhovedet ikke være muligt, da jeg startede på at træne med hende, så jeg er godt tilfreds.

Vende på signal – fysiske udfordringer & finpudsning

Mht. signalet har jeg i denne øvelse valgt at bruge et auditivt/verbalt signal. Det har jeg gjort, fordi jeg synes, at det er upraktisk at skulle bruge arme og hænder til at give signal, når jeg skal have en god kontakt med hende via rebet samtidig. Det er altså helt bevidst, at jeg her siger “skridte”, “trave” og “vende”. Problemet med verbale signaler er, at de kan variere en del i betoning, udtale osv. I den optimale situation lyder det verbale signal nøjagtig ens hver gang. I den virkelige verden kan man komme til at sige det på en lidt forskellig måde fra gang til gang.

“Vende på signal” fungerer ikke helt, som jeg gerne vil have. For det første vil jeg gerne have mere afstand mellem os og for det andet skal vi arbejde meget mere på et konsistent respons på selve longeringen – dvs. hun skal gå ud på volten med meget få og små signaler fra mig. Hun skal også vende uden, at jeg behøver at lede hende, så meget som jeg gør. Hun har gjort det bedre før, men vi er i en overgangsfase lige nu, hvor jeg reducerer antallet af forstærkninger (godbidder). Til at begynde med fik hun godbid, hver gang hun vendte, nu får hun kun en gang imellem. Hun vil selvfølgelig gerne have en godbid hele tiden, som hun plejer. Derfor stopper hun halvvejs igennem vendingen, for lige at se, om ikke jeg kaster en godbid i munden på hende. Jeg vil frem til, at jeg kan:

 • få hende ud på volten (og gerne en større volte)
 • vende to gange i skridt
 • overgang til trav
 • vende to gange i trav, før hun får en godbid.

Derudover vil jeg gerne formindske mine signaler for at få hende ud på volten og få hende i trav. Vi er godt på vej, men der har været udfordringer undervejs. Vi har haft en del ballade med at komme i trav på den ene volte. Hun ville simpelthen ikke. Jeg kunne stå op og hoppe og danse, så meget jeg ville. Vi har stadig lidt vanskeligheder med det. Jeg havde til at begynde med en fornemmelse af, at hun synes, at det var ubehageligt at skulle trave på den ene volte. Der var noget, der gjorde ondt. Min mistanke blev styrket efter smeden havde været der. Hun var øm i den ene hov. Det går bedre nu, efter hun både har haft smed og dyrlæge. Problemet med heste er, at de skjuler, når noget gør ondt. Det er et svaghedstegn at rende rundt og humpe. Et rovdyr vil gå efter det individ i flokken, der ser ud til ikke at kunne løbe så stærkt, som de andre. Når en hest på den måde nægter at udføre noget, som jeg beder den om, giver det anledning til at vurdere, hvad årsagen kunne være. Det kunne f.eks. være:

 • mit signal er ikke tydeligt nok
  • Efter at have afprøvet forskellige strategier uden held, blev jeg enig med mig selv om, at det muligvis var en lille smule signal relateret, men at det primært måtte skyldes noget andet.
 • det er det forkerte signal
  • Jeg har forsøgt at indlære et nyt signal for trave. Hendes ejer bruger en anden lyd. Ingen af delene virkede.
 • signalet er ikke indlært ordentligt
  • Det nye “trave” signal er helt sikkert ikke indlært ordentligt, men det forklarer jo ikke, at hun heller ikke ville gå i trav, når jeg løb efter hende og daskede hende i bagdelen med rebet.
 • hun er blevet “døv” overfor signalet pga. dårlig udførelse fra trænerens side
  • Det endte hun i hvert fald med at blive, efter mine mange forsøg, der ikke resulterede i noget. Nu hvor det går bedre, har jeg et par gange haft fat i pisken for at få hende i omdrejninger, så jeg kunne genetablere “trave” signalet. Jeg har brugt pisken til at tappe hende på skulderen eller bagdelen, samtidig med at jeg har gentaget det verbale signal. Derpå har jeg prøvet det verbale signal uden pisken, for at teste om hun responderede på det.
 • der er noget fysisk i vejen
  • Når en hest, der normalt er i stand til at gøre, hvad man beder den om, pludselig nægter at gøre det, så er det meget nærliggende, at det er et fysisk problem. Jeg synes også, at hun var en smule urengående på volten, men alligevel så lidt, at jeg var usikker på det. Jeg må lære at stole på det, jeg observerer. Det er sket rigtig mange gange i andre sammenhænge, at jeg har gjort opmærksom på en lille mislyd i bevægelsen på en hest og er blevet affejet af andre, men hvor det har vist sig, at der faktisk var noget om snakken.
 • hesten er stresset
  • Jeg kunne se, at hun reagerede med en lille stressreaktion. Hun virkede irritabel. Men det tror jeg da pokker, hvis det har gjort ondt.

I enhver situation er der et hav af forskellige forklaringsmuligheder, hvoraf “hesten er fræk” IKKE er en 😉

Det hele er work in progress. Det kan altid blive bedre, men det går den rigtige vej og jeg elsker at arbejde med heste. 🙂

Vurderingskriterier

Til eksamen bliver jeg bedømt på kontakten mellem os, min forståelse for øvelserne, min evne til at benytte signaler og forstærkninger, samt min evne til at løse problemer, der måtte opstå undervejs. Sidst bliver jeg bedømt på, hvordan jeg anvender de indlæringsteoretiske principper. Det er altså ikke sådan, at alt skal forløbe snorlige for alle 10 øvelser. Der bliver taget hensyn til, at hverken jeg eller hesten er robotter.

Skriv kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.