Undervisning af Sovs og Frejas parter

Sovs har fået en sød part. Det er jeg meget glad for.

img_2036
Sovs: Dansk miniature

Sovs har en særlig status for mig og jeg træner ham efter nogle bestemte principper. Derfor er parten nødt til at lære at træne efter de samme principper. Det giver anledning til, at jeg skal oplære hende og nu hvor jeg er i gang, kan jeg lige så godt tage parten til Freja med. De er veninder og kan hjælpe hinanden og begge heste vil elske dem for det.

 

Det er ikke blevet til så meget endnu. Men jeg har advaret dem om, at jeg har nogle ambitioner på deres vegne. Jeg tror ikke, at de har noget imod det. Men de ved ikke endnu, at jeg er ved at sammensætte et program med meget indhold. De skal lære at træne dyr i teori og praksis. Der vil være en kombination af ret så langhåret videnskabelig teori og praktiske øvelser. Måske vil der være en enkelt session, hvor vi træner en anden race? Høns f.eks. eller vores nyeste tilføjelse til familien: Alvin og Sara.

img_0159
Alvin og Sara

Det er vigtigt, at pigerne kommer i gang med noget de kan bruge helt fra begyndelsen. Derfor valgte jeg at give dem en lynintroduktion til klikkertræning. Jeg har også været en smule inde over shaping. Desværre er det ikke blevet til så meget andet end nogle hurtige forklaringer ude i stalden. Det må jeg se at få lavet om på. Ellers vil de ikke opleve fremgang og det vil være stærkt demotiverende for dem.

 

Her er nogenlunde, hvad jeg tænker, at de skal igennem:

 • Lektion 1 – Lynintroduktion til klikkertræning: kort om hvad det skal gøre godt for og hvordan man bruger en klikker. Om kommunikation, motivation og timing. De første små skridt i retning af shaping. Helt overordnet: læring og træning foregår hele tiden, også når du ikke tænker over det (The Law of Effect).
  • Øvelser: der vil være flere typer øvelser. Bla. skal de træne hinanden med en klikker: Vælg en simpel adfærd (som f.eks. at hoppe på et ben, gå over og røre ved en genstand eller lignende). Den ene er træner, den anden er hest. Træneren vælger en opgave, som den anden ikke kender og skal KUN vha. klikkeren guide hesten til den rigtige adfærd. Det er ikke tilladt at guide med kroppen, stemmen, ansigtsudtryk eller andet. Den eneste mulige form for kommunikation er at klikke, når hesten gør noget rigtigt. Ingen irettesættelse, straf eller lignende.
 • Lektion 2 – Introduktion til Shaping og mere i dybden med brugen af klikkeren, herunder primær og sekundær forstærkning.
  • Øvelser: f.eks. Øvelse af timing af kikket og levering af godbid efter klik. Hvor mange godbidder kan du flytte fra en skål til en anden på et minut? Du skal klikke og først efter klikket må du bevæge hånden og flytte godbidden! Kan du have klikkeren liggende på et bord, skubbe et spillekort ud over kanten på bordet og nå at få fat i klikkeren og klikke i det sekund kortet lander på gulvet?
 • Lektion 3 – Introduktion til target træning – demonstration og øvelser med hestene. Hvad er en target? Hvad kan man bruge en target til? Hvordan virker det egentlig? Denne lektion er jeg nok nødt til at komme i gang med ret hurtigt, da det er super-nyttigt.
 • Lektion 4ABC (Antecedent, Behavior, Consequence), setting up for success, setting the stage, planlægning og forberedelse.
 • Lektion 5 – Den tunge teori – del 1: styr på klassisk og operant betingning – eksemplificeret med videoer og øvelser. Hvad er adfærd? Hvad er indlæring? Hvad er træning?
 • Lektion 6 – Kend din race, kend din specifikke hest. Hestens natur, hestens adfærd, hestens hjerne. Hvad er hestens psykologiske styrker og begrænsninger?
 • Lektion 7 – Sætte adfærd på signal. Stimuluskontrol. Hvordan får du koblet et signal på, så dyret ved, at når du giver signalet skal den udføre adfærden? Hvordan vedligeholder du indlært adfærd? Måske ganske kort om forstærkningsskemaer.
 • Lektion 8 – Den tunge teori – del 2: nyere teori om dyrs følelser. Affective Neuroscience. De 7 grundfølelser og deres tilhørende hjerneprocesser, hormoner og neurotransmittere. Hvad betyder denne viden for dig og dit dyr og samspillet mellem jer? Hvad betyder den for din træning? Hvorfor bliver klikkertræning endnu vigtigere på baggrund af denne viden?
 • Bonus: i løbet af ugerne vil jeg på facebook dele links til diverse personer/sider som på forskellig vis er gode eksempler og inspiration til denne måde at gå til dyretræning på.

Lektion 1 – 4 og 7 er lektioner som er rettet mod praksis. De skal gøre pigerne i stand til at planlægge og udføre træning med hestene. Med shaping, targeting og en klikker, kan man træne de fleste dyr til at gøre hvad som helst. Jeg kunne godt have valgt at begynde med de teoretiske armbevægelser først, men jeg tænkte, at der ikke var nogen grund til at skræmme dem væk lige med det samme ;-). Det er mere nyttigt, at de får nogle redskaber, så de kan komme i gang med at træne hurtigt.

Uanset hvilket dyr man træner, er viden om racen og at man kender sit specifikke dyr en forudsætning for effektiv træning og det gode forhold mellem dyr og menneske. Træning handler om at holde øje med, hvordan dyret reagerer på det, du tilbyder i træningen. Læring fungerer begge veje og kræver konstant opmærksomhed og justering. Derfor er det naturligvis vigtigt at forstå dyrets kropssprog, så misforståelser eller misfortolkninger undgås. Det befinder sig i lektion 6. Det kan godt være, at jeg er nødt til at splitte den op i flere dele.

Lektion 5 og 8 er to store klumper af vigtig teori om, hvordan mennesker og dyr lærer. Har man styr på denne viden har man det bedste fundament for al fremtidig træning.

Pigerne vil også gerne lave en ridelejr herude i løbet af sommerferien og det har jeg givet lov til :-0 . De dage vil jeg også bidrage med nogle aktiviteter, challenges og måske et par konkurrencer – alt sammen med indlæringspsykologi og træning som omdrejningspunkt, selvfølgelig 😉 .

3 thoughts on “Undervisning af Sovs og Frejas parter

Skriv kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.